Omakotisäätiö logo

Ryhmäkodissa panostetaan ikäihmisen viihtyvyyteen

Ryhmäkoti on Koti. Tunnelma, välittäminen, viihtyvyys, niistä on tehty Omakotisäätiön ryhmäkoti. Työntekijät saavat itse vaikuttaa ja kehittää toimintaa, joka myös näkyy arjessa. 


Millaisia asioita osastonhoitaja Henna-Riikka Honkanen nostaa esiin kertoessaan ryhmäkodista, siellä työskentelystä ja arvokkaasta vanhuudesta?

– Me olemme pieni ja ketterä toimija. Organisaatio ei ole lainkaan jäykkä, vaan muokkaannumme ja muutumme. Voimme tehdä asioita nopealla aikataululla ja kehitämme toimintaa jatkuvasti yhdessä. Kehitysehdotusten vieminen käytäntöön näkyy arjessa heti.

Ryhmäkoti on paikka, jossa kaikista pidetään hyvää huolta. Se on koti, jossa apua on tarjolla yötä päivää. Toiminta on aktiivista; ryhmäkodissa askarrellaan, ulkoillaan, lauletaan ja tehdään retkiä mahdollisuuksien mukaan.
– Juttelemme paljon. Kahvin ääressä vaihdetut kuulumiset vaihdetaan yhdessä hoitajien ja asukkaiden kanssa. Sekin korostaa yhteisöllisyyttä.

Omaiset otetaan tiiviisti mukaan, sillä he ovat tärkeä osa koko toimintaa.
– Olemme luoneet esimerkiksi WhatsApp ryhmiä hoitajien ja omaisten välille, jossa jaamme kuulumisia, kuvia ja videoita. Näin yhteydenpito arjen kiireissäkin on hyvinkin tiivistä ja helppoa. Jos omaiset asuvat kaukana, videopuhelut ovat todella tärkeitä.

Muutto ryhmäkotiin on ikäihmiselle iso ja usein myös hieman pelottava asia.
– Haluan olla itse vastaanottamassa asukkaat. Teemme kaikkemme, että siirtyminen menee hyvin ja vanhus tuntee olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi.
Merkityksellistä on, kun omainen kertoo, ettei olisi voinut tehdä parempaa valintaa, kuin antaa rakkaalle omaiselleen mahdollisuuden asua Omakotisäätiöllä.
- Se motivoi tekemään tätä työtä, Henna-Riikka toteaa.

Muistoja työstä on useita, mutta erään herran muistotilaisuus on jäänyt Henna-Riikan mieleen. Omainen pyysi järjestämään muistotilaisuuden, joka oli herran itsensä näköinen.
– Hän rakasti etenkin keilausta ja BMW-autoja. Herra itse oli aina positiivinen, vanha urheilija henkeen ja vereen. Niinpä myös muistotilaisuus oli iloinen tapahtuma, jossa urheiltiin yhdessä keilaten ja koripalloillen ja grillattiin palanpainikkeeksi hodareita. Hoitajat onnistuivat rakentamaan jopa BMW-kakun. Yleensä muistotilaisuudet ovat surullisia, mutta tästä iltapäivästä jäi herkkä hymy huulille. Juhlimme tämän ihanan ihmisen elämää, kaikki yhdessä!

Omakotisäätiössä on työntekijöitä monesta eri kulttuurista, mikä rikastuttaa työyhteisöä.
– Työ vanhustenhuollossa ei ole helpoin, mutta työpaikka on aivan loistava. Meillä on oikeasti hyvä yhteishenki ja jokainen on täysin hyväksytty juuri sellaisena kuin on.

Omakotisäätiö on voittoa tavoittelematon säätiö, eli kaikki tulot hyödynnetään toimintaan ja sen jatkuvaan kehittämiseen. Ja se kyllä näkyy. Meillä toimitaan yhdessä ja pidetään toisista huolta, niin asiakkaista kuin työtovereista.